IKEA-bilen är ingen bil

IKEA i Frankrike skulle enligt rykten om den uppmärksammade nedräkningen börja sälja bilar. Men så är inte fallet. De presenterade idag ett nytt sätt att handla på IKEA. 

Man ska istället för att köra sin egen bil till varuhusen låna en bil. Detta ska vars som en form av bilpool som ska spara på miljön. WWF som har samarbetat med IKEA utrycker sig att det också är viktigt att försöka sammåka så ofta som det finns möjlighet. 

Nu går den i graven

I natt rullade den sista Volvo S60 av monteringsbanan i Gentfabriken. Modellen har varit en storsäljare från första början och betytt mycket för Volvo personvagnar. Flest bilar av modellen såldes 2001 så antalet gick upp till hela 108 906 stycken. Men efter det så dalade försäljningen sakta men säkert och förra året 2008 låg antalet på bara 6205 stycken. 

Nu laddar Volvo om inför den nya S60 som ska börja tillverkas 2010 och i fabriken är man i full gång. Volvo S60 fått många priser och utmärkelser under de senaste 8 åren. Däribland EXECUTIVE CAR OF THE TEAR och BEST NEW SPORTS COUPÉ/SEDAN. 


Årets mest efterfrågade kombination

Vem skulle inte vilja köra runt i en av de bästa GTI bilarna och samtidigt spara in på bränslet. Den nya Mazda 3 MPS kommer ha en 2,3 liters motor på 260 hästar, så den kommer vara våldsamt häftig att köra men också lika mycket bränsletörstig. 

Att säga att den är bra för miljön när man ser till motorkapaciteten är att fara med osanning, men när du saktar in och stannar vid ett rödljus så blir det genast mer sanningsenligt. Med I-STOP systemet ska bilen spara hela 12 % bränsle. 

Ett påstående som bara måste testas. En bil som vi definitivt måste ha med i programmet under året. 


Designmässigt är det främst huven och grillen som fått ett lyft, en riktigt snyggt sådant. 


Något från den normala förra Mazda 3:an som skrämde bort mig var en lite för runda och inte helt passande baklucka. Detta tonas nu ned allt mer med den nya designen. 


På tisdag får vi veta

Det har spekulerats friskt kring vad IKEA kommer att presentera för bil den 31/3. Många tror att det kan vara en leksaksbil eller bara ett skämt. Kampanjen kring bilen pågår i Frankrike så vi kanske får se ett samarbete där Citroen, Renault eller kanske Peugeot har varit iblandade. 

Frågan är: kommer Ingvar Kamprad glida runt i IKEA-bilen eller väljer han sin trogna Skoda?


Piloten är här!

Nu kan vi presentera det första som ni kan ta del av från vårt kommande motorprogram. Kanske kommer något liknande med i serien till sommaren. Kommentera gärna och säg vad ni tycker vi kan göra bättre och såklart vad ni tyckte var bra.



Snart kommer piloten!

Snart kan vi äntligen publicera vårt pilotavsnitt. För dig som sitter och undrar vad en pilot egentligen är för någonting så är det ett slags test där man visar på hur ett kommande program eller en film kommer se ut. Om vi har tur så kommer den ut under morgondagen "lördag" här på bloggen och på youtube. HÅLL UT!




Volvo är inne i en ny fas

Först kom XC60 som finns att köpa redan idag. För en månad sedan fick vi veta att S60 ska tillverkas. Nu kommer även nya V60. När V50 kom var det många som blev överlyckliga. Främst de som ville ha ut mer av sin bil men ändå ville få tillgång till Volvos säkerhet, komfort men framförallt lastutrymme. Mellan V50 och den traditionella V70 kommer nu ett mellanting som går i stil med Volvos nya form och design. 

På utsidan ser man att alla de nu tre senaste modellerna har fått ett lite mer aggressivt och coolare intryck. Volvomärket där fram glänser stort men någonting som är gemensamt med åtminstone den kommande S60 är att de motorer som finns att tillgå är aningens mindre. Åtminstone om man ska tro de rykten som finns.

Det är nu även klart att V60 och sedan ett tag tillbaka även S60 ska tillverkas i Sverige och Torslanda. Kan volvoarbetarna få tillbaka sina jobb är frågan nu när Volvo är inne i den nya fasen. 

 

Som väntat fick också Volvo skära ner på den väldigt häftiga men säkert kostsamma designen på den nya S60. Den S60 som kommer till att tillverkas kommer förmodligen se ut snarlikt detta vilket fortfarande är det sportigaste som kommit från Volvo någonsin:



Motorjournalen laddar lite för hårt

När Motorjournalens Kenneth fick testa Loaded - en av världens fetaste BMW's så gick det inte riktigt som han hade tänkt. Vi på Motorliv ber en stilla bön att något liknande inte ska behöva hända oss.

Ägaren Anders Franssons efter kraschen:
"Men det är ju såhär, den här risken finns ju alltid.. på banan" - otroligt kyligt sagt

Jag kan inte undgå att spekulera i vad som kan ha sagts när kamerorna slutade rulla..


The Stig still says nothing

Alla vårt favorit motorprogram Topgear har just haft en presskonferens kring deras nya projekt Topgear live. Deras testförare "The Stig" som är väldigt fåordig från chansen att svara på frågor. Det roliga är att journalisterna som mycket väl känner till programmet vet att det inte kommer få något svar.


Härlig dag för ett pilotavsnitt

Det kändes som att allting stämde igår. Vädret var underbart, tempen låg kring 0 och det blåste nästan inte alls. Helt perfekt för film och foto!

Ludwig, tillsammans med en av hans foto-kumpaner Johan dök upp kring 09:00 och vi stakade tillsammans ut schemat för inspelningen. Kusin David anslöt kort därefter redo även han att plåta.

Vi började med att filma lite introduktionssnack om aktiviteten som sådan och säkerhetstänk kring iskörning. Efter det kom Ruben med sin härligt skabbiga volvo 740 samt Mårten i hans BMW och efter det handlade resten av dagen om att fånga så mycket ballt material som möjligt i så många vinklar vi kunde tänka oss. I det hela gjorde vi ett bra jobb med betoning på Ludwig och hans kameraspakande. Att vi kan skapa något som är bra ur ett tekniskt perspektiv råder det ingen tvekan om. Hoppas sedan att det är intressant att titta på också. =)

Att jag fick sladda runt med rishögen på isen nästan hela dagen var ju ingen nackdel. Roligt var det även att agera programledare. Ser fram emot att även få spaka kamera framöver.

/ Johannes Holmlund

Några pix:

Foto resp. edit: David/Johannes






En lyckad dag i Svansele!

Idag söndag spelade vi in vår pilotfilm för programmet. Vi hade vädret med oss och fick många fina bilder. Filmen vi spelade in har till syfte att vara som ett exempel på hur ett inslag i Motorliv kan se ut som bilfirmorna och olika lokalstationer ska få tillgång till. 



Vi ska nu sätta oss ner och redigera ihop allt och kanske att vi kan publicera video här på bloggen. :)

Konkurs för Danielsson Bil

Lågkonjungturen har satt stora spår i även Skellefteå bilförsöljning. Danielsson Bil gick igår i konkurs. Detta påverkar öven vårt program eftersom vi inte just nu kan testa bilmärken som Saab, Dodge, Jeep, Chevrolet, Chrysler och Opel. Framöver kanske en omstart kommer äga rum och då ska vi jobba hårt för att få med även deras märken.

Snöblandat regn kan ställa till det.

Till helgen planerar vi a.tt spela in en liten pilot av ett reportage som det skulle kunna se ut i de kommande programmen. Nu idag fredag klockan 10:28 är det snöblandat regn i Skellefteå så våra planer kanske rubbas lite. Det varma vädret de sebaste dagarna har också ställt till det för oss eftersom vi ska göra piloten ute på Skellefteå älven i Svansele.

Vi får se hur isen kommer se ut under morgondagen. Bilder från piloten kommer...

Vad är Motorliv för någonting?

I programmet kommer ni kunna se tester av bilar, mopeder, skotrar med mera. Vi kommer även åka ut på tävlingar här i Västerbotten och prata med förare. Vi kommer sätta lokala kändisar på prov och även andra tokerier. 

Just nu är vi bara i planeringsstadiet men det som är bestämt och det som vi kan gå ut med är att inspelningen ska börja den 1 juni och sluta i mitten av augusti. Det kommer bli 5 eller 6 stycken halvtimmesprogram som ska sändas i TV Skellefteå. 
Vi kollar även runt bland andra medier för att hitta fler platser att publicera det på. 

Resten får du kanske läsa om här på bloggen för här kommer vi lägga upp mer och mer info allteftersom produktionen pågår. 

Motorliv är ett samarbete mellan fyra olika produktionsbolag som tillsammans ska producera detta program. Det är LFM Skellefteå, Lavvmedia, Dynamedia och PS Media. 


Det här är Motorliv!

Välkommen till vår egna blogg.
Motorliv är ett lokalt motorprogram i Skellefteå som planeras spelas i sommaren 2009. Här på bloggen kommer du kunna se många av våra biltester, tips och andra roliga saker nu framöver. Innan programmet kommer sändas kommer du kunna beskåda det arbete vi gör bakom kulisserna också här på bloggen.


RSS 2.0